19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 2 napja ezelőtt #1344

  • József
  • József profilkép
Medvehagymás-olívás-túrós papucs

Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
1+1 db tojássárgája

bors
1 teáskanál fokhagymapor
1 kis üveg olajbogyó (paprikával töltött)
1 evőkanál vágott medvehagyma
40 dkg leveles tészta
Elkészítés:
A túrót az egyik tojássárgájával, a fűszerekkel és a medvehagymával összekeverjük.

A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagra, kisebb téglalapokat vágunk belőle, és a közepére halmozunk a túrós töltelékből. A széleit megkenjük tojásfehérjével vagy csak vízzel, és a két csücskét egymásra hajtjuk. A két ellenkező oldalra teszünk 1-1 olívabogyót. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megkenjük őket tojásárgájával.

200 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 20 perc alatt.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 2 napja ezelőtt #1345

  • József
  • József profilkép
Hajtogatott medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:
Az alaptésztához
50 dkg búzaliszt
1 evőkanál só
25 dkg margarin
1 db tojás
18 dkg tejföl (20%-os)
1/2 dl zsíros tejszín
1 csipet kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
A rétegezéshez:
10 dkg margarin
5 dkg medvehagyma
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés:
A lisztbe tesszük a margarint, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és géppel összegyúrjuk. Egy nylon tasakba tesszük, és 1 éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni.

Másnap a medvehagymát késsel apróra vágjuk, és a puha margarinnal összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás margarinnal, egyik oldalát behajtjuk a közepéig, és ráhajtjuk a másikat. Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra, ezt a hajtogatást megismételjük, csak duplán. Újabb pihentetés, és jöhet a tripla hajtogatás. Ismét letakarjuk, és fél órát még pihentetjük.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, bekockázzuk egy késsel. Felvert tojással lekenjük, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leesett részt újra gyúrjuk, és azzal is úgy járunk el, míg el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 180 fokon légkeverésesben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Közben egy szórófejes flakonból spriccelek rá vizet a gőz miatt. Isteni, puha, foszlós pogácsa.

Megjegyzés:
Ha valaki többet szeretne készíteni, vegye duplán az adagot. Ha sokallja, akkor zacskóban fagyassza le, és bármikor előveheti!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 2 napja ezelőtt #1346

  • József
  • József profilkép
Ibolyadzsem

Hozzávalók:
0,5 l edény púpozva ibolyával
6 dl víz
1/2 citrom leve
40 dkg cukor
1 csomag dzsemfix
Elkészítés:
Egy félliteres edényt szedjünk tele illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával, ne nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán. Tegyük bele egy nagyobb tálba.

A vizet forraljuk fel, öntsük a tálban lévő ibolyára, keverjük össze, kicsit nyomkodjuk le a virágokat, hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább 2 órát ázni (vagy 1 éjszakán át, de semmivel sem tovább).

Ezután szűrjük le a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. A szűrőben lévő virágokat kanállal alaposan nyomkodjuk le, hogy majdnem száraz legyen.

Öntsük egy edénybe a sötét színű levet, keverjük hozzá a citromlevet, ettől a víz szép lilás színűre változik. Keverjük hozzá a cukrot, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd tegyük vissza a tűzre, újra forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.

Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejét, majd tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. Mire teljesen kihűl, zselés állagú dzsemet kapunk.

Megjegyzés:
Az ibolyadzsem különleges és nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk egy szelet finom kalács vagy péksütemény mellé.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 2 napja ezelőtt #1347

  • József
  • József profilkép
Ibolyás palacsinta

Hozzávalók:
kb. 16 palacsintához:
10 dkg liszt
1 nagy tojás
2 teáskanál cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
pár csepp citromlé
1 evőkanál olaj
8 dkg tejföl
1 dl tej
2-3 csokornyi ibolya
kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.

Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
A megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztát is így süssük meg.

Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, így kínáljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 2 napja ezelőtt #1348

  • József
  • József profilkép
Epres-citromos csoda

Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
5 dl habtejszín
4 dl tejföl
4 citrom leve és reszelt héja
porcukor ízlés szerint
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 kg eper
néhány mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
A tejfölt elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromok kifacsart levével és reszelt héjával, hozzáadjuk a habbá vert tejszínt, az eper felét apróra vágjuk, keverjünk bele apróra vágott mentalevelet.

Az elkészült krémet babapiskótával rétegezem: egy sor babapiskóta, egy adag krém, megint egy sor piskóta, megint krém. A tetejét a maradék eperrel és apróra vágott mentalevéllel díszítjük.

Megjegyzés:
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom desszert, így mindenkinek előszeretettel ajánljuk!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 1 napja ezelőtt #1352

  • József
  • József profilkép
Árparizottó spárgával és gombával

Hozzávalók:
25 dkg árpagyöngy
25 dkg spárga megtisztítva
25 dkg gomba (ha lehet, több erdei fajta vegyesen)
5 dkg reszelt parmezán sajt
8 dl zöldségalaplé
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:

Forrósítsuk (de ne forraljuk!) fel az alaplét 5 dl vízzel, majd fedjük le, és főzzük lassú tűzön.

A felforrósított olajon pároljuk meg a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott gombát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk 5 percig, hogy a gomba is megpuhuljon. Keverjük hozzá az árpagyöngyöt, majd a forró alapléből 5 decit. Fedő alatt főzzük 30 percig, ha szükséges, adjunk hozzá az alapléből.

A megtisztított spárgák csúcsát vágjuk le, tegyük félre, a többit vágjuk falatnyi darabokra. A spárgacsúcsokat blansírozzuk a forró alaplében 2 percig, ezután vegyük ki, és tegyük tányérra.

Öntsünk további adagokat a forró alapléből az árpagyöngyhöz, egyszerre mindig csak keveset, hogy fel tudja szívni, s közben gyakran kevergessük. Az utolsó adag lé hozzáadásakor szórjuk bele a spárgaszárdarabokat is, majd a reszelt parmezán sajtot.

Végül tegyük a rizottó tetejére a spárgacsúcsokat, és azonnal tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.139 másodperc