09 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - NYÁR 8 éve 9 hónapja ezelőtt #5685

  • József
  • József profilkép
Brokkolileves borágóval

Hozzávalók:

50-60 dkg brokkoli
5-6 dkg vaj
1/3 dl tejföl
1/3 dl tejszín
2-3 virág karfiol
1 tasak brokkoli krémleves alap
borágó virág (ehető)
egy csipet reszelt szerecsendió
őrölt bors


Elkészítés:

A brokkoli és karfiol fás részét levágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Vízben feltesszük főni, kevés sóval ízesítjük.
Amikor megfőtt, botmixerrel pépesítjük.

Ismét feltesszük főni, illetve összeforraljuk a leves alapporral, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele.

A vaj darabot is hozzáadjuk, majd a tejfölt és tejszínt is belekeverjük.

Tálaljuk 1-1 párolt brokkoli és karfiolvirággal, borágóval, petrezselyemzölddel vagy csak levesgyönggyel.

Lehűtve is kitűnő.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 8 éve 9 hónapja ezelőtt #5686

  • József
  • József profilkép
Salátafőzelék buggyantott tojással

Hozzávalók:

1 fej saláta
3 cikk fokhagyma
1 ek. zsír
2 ek. liszt
2 dl tej

cukor
ecet
A buggyantott tojáshoz:
2 tojás

ecet
víz

Elkészítés:

A salátát alaposan megmosom, leveleire szedem, sós vízben felteszem főni a fokhagymagerezdekkel.
Csak kevés víz kell rá, mert a saláta enged.
Amikor megfőtt (nem kell nagyon szétfőzni, a csumája még maradjon roppanós), elkészítem a rántást.

A forró zsírra szórom a lisztet, világosra pirítom, majd ráöntöm a salátát a levével együtt.
Amikor kezd sűrűsödni, hozzáöntöm a tejet, annyit, hogy főzelék sűrűségű legyen, teszek bele kevés cukrot és még sót is, ha kell. A tűzről levéve ízesítem ecettel.

A buggyantott tojáshoz felforralom a vizet, sózom és kevés ecetet teszek bele, amikor forr óvatosan beleengedem a tojást és figyelem, hogy még akkor vegyem ki amikor folyós a közepe.
A salátafőzelékre teszem, megvágom, hogy kifolyjon a sárgája.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 8 éve 9 hónapja ezelőtt #5687

  • József
  • József profilkép
Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával

Hozzávalók:

30 dkg szamóca (földi eper)
5 dl tej
2 tk cukor
5 db szegfűszeg
1 kk vaníliás cukor
1 dl vörösbor
0,5 citrom
habtejszím
mentalevél

Elkészítés:

Az epret megmosom.
A legszebb egyharmadát félreteszem.
A többinél eltávolítom a leveleket, darabolom.

A darabolt eprek felét beleteszem a tejbe, hozzáadom a cukrot a fűszereket, beleöntöm a bort.
Botmixerrel összekeverem.

A levesbe beleteszem a darabolt eprek másik felét.
Beteszem a hűtőbe néhány órára.

Amikor kiveszem, nyomok rá tejszínt, s díszítem egy mentacsúccsal.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 8 hónapja ezelőtt #5795

  • József
  • József profilkép
Gyors serpenyős metélt pulykahússal, cukkinivel

Hozzávalók:

1 liter víz
1 teáskanál só
60 g szélesmetélt
A feltéthez:
125 g pulykamellfilé
20 g vaj
100 g piros kaliforniai paprika
150 g cukkini
1-2 evőkanál víz

frissen őrölt bors
1 késhegynyi szárított bazsalikom
A megszóráshoz:
30 g reszelt sajt

Elkészítés:

Forraljuk fel fedővel letakart nagy főzőedényben a vizet.
Tegyük bele a sót és a metéltet, fedő nélkül közepes hőfokon, a csomagoláson megadott előírás szerint főzzük ki, közben négyszer-ötször keverjük át.

A tésztát tegyük szűrőbe, forró vízzel öblítsük, majd csöpögtessük le.

A pulykamellfilét folyó hideg vízzel öblítsük, majd itassuk le. Vágjuk vékony csíkokra.
Serpenyőben felforrósított vajban süssük át, utána vegyük ki.

A paprika szárát, magjait és a fehér ereket távolítsuk el, húsát mossuk meg, majd vágjuk keskeny csíkokra.
A cukkinit mossuk és töröljük meg, végeit vágjuk le, és szeljük ugyancsak keskeny csíkokra.
Mindkettőt tegyük a serpenyőbe és – többször megforgatva – pároljuk kb. 5 percig. Ezután adjuk a húst a zöldségekhez és öntsük bele a vizet.
Fűszerezzük sóval, borssal és bazsalikommal.

A széles metéltet gyűrű alakban rendezzük a tányérra.
A hússal elkevert zöldségeket helyezzük a tányér közepére.
Körbe sajttal szórjuk meg a tésztát.
Azonnal tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 8 éve 8 hónapja ezelőtt #5796

  • József
  • József profilkép
Florida saláta rákkal

Hozzávalók:


150 g rák (konzerv is tökéletes)
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál olaj
tabasco-szósz
salátalevelek
friss fokhagyma
1 rózsaszínű grépfrút

Elkészítés:

A rákot keverjük össze a majonézzel.
Öntsünk rá egy kis tabasco-szószt.
A fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk kis darabokra.

Hámozzuk meg a grépfrútot, és szeleteljük fel.
Tegyük a salátalevelekre, majd szórjuk rá az apróra vágott fokhagymát, és egy kis felszeletelt zöldet.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 8 hónapja ezelőtt #5797

  • József
  • József profilkép
Ropogós malacsült krumplival és mártással

Hozzávalók:

1, 6 kg kicsontozott, bőrös malackaraj
1 csomó leveszöldség
1 póréhagyma
1 fej vöröshagyma
kb. 1/2 l húsleves (kockából)
1 kg karalábé
1, 5 kg apró burgonya
50 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor turbolya
2 kisebb vöröshagyma
4 dkg vaj vagy margarin
kb. 3 evőkanál étkezési keményítő
kb. 8 evőkanál tejszín

bors

Elkészítés:

A karajon a bőrt késsel tisztára kaparjuk, alaposan megmossuk, majd rombusz vagy négyzet alakban bevagdossuk.
A húst sóval, borssal bedörzsöljük, és a tepsibe helyezzük.

A feldarabolt leveszöldséget és a pórét a négyfelé vágott vöröshagymával együtt a hús mellé halmozzuk.

Aláöntünk 1/8 l vizet, és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 1 és 1/2 órát sütjük.
Közben a húslevessel locsolgatjuk.
A karajt a bőrös részén sós vízzel megkenjük, és 200 °C-on további 30 perc alatt ropogósra sütjük.

A burgonyát meghámozzuk, majd sós vízben kb. 20 percig főzzük.
A hasábokra vágott karalábét sós vízben 5 percig pároljuk.

Hozzáadjuk a zöldborsót, és további kb. 5 percig pároljuk.
A zöldségek főzőlevét felfogjuk.
A petrezselyemzöldet és a turbolyát felaprítjuk.
A felkockázott vöröshagymát a felhevített vajon üvegesre pároljuk, majd megforgatjuk benne a zöldségeket és a zöldfűszereket.

A húst a tepsiből kivesszük.
A pecsenyelevet egy lábosba átszűrjük, a zöldséglével felöntjük, majd felforraljuk.
A tejszínben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük, végül sóval, borssal ízesítjük.
A húst a zöldségekkel, a burgonyával és a mártással tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.173 másodperc