14 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Cikkekről

TÉMA: A háború áldozataira emlékeznek

A háború áldozataira emlékeznek 9 éve 3 hónapja ezelőtt #878

  • csardas2
  • csardas2 profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 94
  • Karma: 0

A háború áldozataira emlékeznek

2015. január 23-án, pénteken 15 órától a templomkert előtti emlékműnél a II. Világháborúban elhunytak tiszteletére helyeznek el koszorúkat, virágcsokrokat a mezőfalviak. A közösségi ünnepre várnak minden emlékezni szándékozót!

A háború áldozataira emlékeznek

2015. január 23-án, pénteken 15 órától a templomkert előtti emlékműnél a II. Világháborúban elhunytak tiszteletére helyeznek el koszorúkat, virágcsokrokat a mezőfalviak. A közösségi ünnepre várnak minden emlékezni szándékozót!

 

 

Cikk olvasása...
HL
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

A háború áldozataira emlékeznek 9 éve 3 hónapja ezelőtt #879

  • József
  • József profilkép
Nagyon szép a múltra való emlékező tisztelet.
Mezőfalvának is van kikre emlékezni, sajnos sokak haltak mg az esztelen háborúban: Katonák és civilek, magyarok, németek.

Itt jegyezném meg - külön bekezdésben -, hogy a mezőfalvi háborús emlékműre felvésett nevek deszkalapokon van(volt).
Sajnos, a fa kopása miatt a rávésett nevek már nem, vagy csak nehezen olvashatóak.
Talán 2015-ös évben ezt a problémát is meg lehetne oldani az emlékmű - és az emlékezés - érdekében.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

A háború áldozataira emlékeznek 9 éve 3 hónapja ezelőtt #884

  • József
  • József profilkép
1945. január 23. kedd:

"....A szovjet csapatok Székesfehérvárnál, Sukoró és Nadap körzetében kelet felé mozogtak, de Pákozdtól nyugatra kemény ellenállást tanúsítottak a III. páncéloshadtest támadásával szemben.
Páncélosaik és légierejük Kápolnásnyéknél nyugati irányban tevékenykedett.
Az I. lovashadtest támadása mélyen tagolt szovjet védelembe ütközött Bicskétől keletre, amit egyelőre nem tudott áttörni.
A németek itt a sok beásott sérült, de működő fegyverzettel rendelkező szovjet páncélossal nem tudtak mit kezdeni, s előretörésük megakadt.

Az esti helyzettájékoztatás során a Balck-seregcsoport 18 óra 20 perckor jelentette, hogy a 3. páncéloshadosztály a Hercegfalvára betört szovjet erőket a helység keleti széléig vetette vissza, majd páncéloscsoportja délkelet felé folytatta támadását.

A IV. SS-páncéloshadtest egész nap folytatott támadási előkészületeinek befejezéséről addig még nem érkezett jelentés.
A magyar VIII. hadtest a Vértes-hegységben követte a visszavonuló szovjeteket.
Az I. lovashadtest elakadt támadásának felújítása előtt a védelembe beépített sérült szovjet páncélosokat az éjszaka folyamán német robbantó kommandók bevetésével tervezték kiiktatni.
A szovjet tüzérséggel is meggyűlt a németek baja, mert az egész nap jelentős veszteséget okozott nekik...."
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

A háború áldozataira emlékeznek 9 éve 3 hónapja ezelőtt #886

  • József
  • József profilkép
"...Az észak felé törő 3. páncéloshadosztály páncélozott harccsoportját január 22-ére virradó éjjel Adony térségében dél felé fordították, hogy az áttört szovjet 18. harckocsi- és 133. lövészhadtestet oldalba támadja.

A németek ezzel kicsit elkéstek, mert a szovjetek addigra már erőik zömével elérték Előszállás körzetét.
A harccsoport ennek ellenére a 394/I. páncélgránátos-zászlóaljjal közösen északkelet felől támadást intézett Hercegfalva irányában, amelyet a szovjet 110. harckocsidandár már birtokba vett és szívósan védelmezett.

A német támadás nem járt eredménnyel. A 394/II. páncélgránátos-zászlóalj időközben visszafoglalta az előző nap elveszített Sárbogárdot.

Ekkor a páncéloscsoport észak felé kerülve Hercegfalva délnyugati előterébe vonult.
Miután a páncélosokat ellátták lőszerrel és üzemanyaggal, a harccsoport 15.00 óra körül délnyugati irányból újabb támadást indított Hercegfalva ellen.
A németek heves harcok közepette egy óra múltán elérték a település délnyugati szélét. Aznap itt hét szovjet páncélos kilövését jelentették...."

Nyugtalanító körülmény volt, hogy a német felderítés adatai szerint a Hercegfalvánál harcoló erők hátában, Dunapentele magasságában a szovjetek csapatokat vontak össze a Duna-szigeten és a folyam keleti partja mentén.[436]

Az 5. SS-páncéloshadosztály sárosdi harcálláspontján megelégedéssel vették tudomásul, hogy az éjszaka folyamán Pusztaszabolcs térségéből felzárkózó 10/I. SS-páncélgránátos-zászlóalj az Adonynál lévő Duna-szigetet megtisztította és a túlsó partról érkező szovjet tüzet is leküzdötte.

A hadosztály páncéloscsoportja a reggeli jelentések szerint Adonytól három kilométerre északra elfoglalt állásaiból éjszakai előrenyomulása során elérte a Váli-vizet.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.370 másodperc