13 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Történetek-Történelem

Történetek-Történelem 10 éve 7 hónapja ezelőtt #535

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Megfejtették a csonthalmokkal teli középkori kripta titkát


Egy kutatócsoport megoldotta a northamptonshire-i Szentháromság templom több száz felhalmozott csontvázának 700 éves rejtélyét. A falusiak körében az a szóbeszéd terjedt el, hogy középkori pestis áldozatai vagy az 1645-ös naseby-i csatában elesett katonák maradványai lehetnek a csontok, egy időben pedig az a hír járta, hogy a reformáció idején eltűnt személyek lelhettek a templomban örök nyugodalmat.

A 13. századi helyiség egyike az Egyesült Királyságban található két kriptakápolnának, amelyben akár ezer csontváz is található. Minden évben több tucat zarándok érkezik a templomba, hogy a csontvázak társaságában mondják el imáikat. A falusiak körében az a szóbeszéd terjedt el, hogy középkori pestis áldozatai vagy az 1645-ös naseby-i csatában elesett katonák maradványai lehetnek a csontok, egy időben pedig az a hír járta, hogy a reformáció idején eltűnt személyek lelhettek a templomban örök nyugodalmat.

A Sheffieldi Egyetem Régészeti Tanszékének kutatói szerint a templom csontvázai valószínűleg a zarándokok, illetve a környékbeliek őseinek maradványai lehetnek, akik korábban is mindig visszajártak felmenőik közé imádkozni. „Az elmúlt évszázadokban tucatnyi pletyka született a csonthalmok történetéről: az 1348-as nagy pestis áldozatai, Cromwell vasbordájú hada által megölt royalista katonák maradványai, sőt olyat is hallhattunk, hogy egyfajta ’szemetesként’ funkcionált a zarándokhely” – mondta Jenny Crangle, a kutatást vezető régész. Ezek az elméletek egyébként jórészt a 18. századból valók, tette hozzá.

A régészek az elmúlt öt évben módszeresen, modern tudományos eszközökkel vizsgálták át a csontokat, amelyek között 800 darab koponyát találtak. „Minden bizonnyal nem egy legyilkolt sereggel van dolgunk, mivel női maradványok is szép számmal találhatóak a halmokban, s a csontokon található karcolások sem harcban keletkezhettek, hanem a haláluk utáni mozgatás során” – magyarázta a kutató.

A pestises elméletet is hamar elvetették a szakemberek, hiszen senki sem akart volna a fekete halál áldozatainak maradványai között mászkálni, a járványban elhunytakat inkább minél gyorsabban igyekeztek eltemetni. Olyan szóbeszéd is elterjedt a környéken, hogy a kripta kizárólag combcsontokat és koponyákat tartalmazott, azonban ez sem igaz, komplett csontvázak kerültek a kriptába.

„Úgy véljük, az országban több száz ehhez hasonló kripta lehetett egy időben, s ezek zarándokhelyek voltak, ahol az elhunytakért imádkozhattak a hívők. A csontokat a környező sírokból hozták a kriptába, de távolabbi temetőkből is érkezhettek maradványok” – mondta Crangle. A kutatócsapat most azon dolgozik, hogy a csontvázak nemét, korát és származási helyét kinyomozza. „Évszázadokon keresztül félve néztek az emberek a kriptára, s egy szörnyű helyet láttak benne, pedig a középkoriak számára csupán lelki feltöltődést nyújtott” – tette hozzá a régész.

Forrás:MÚLT-KOR
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Történetek-Történelem 10 éve 7 hónapja ezelőtt #548

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
7 ismert legenda a történelemből, amit te is rosszul tudsz
Íme, néhány elterjedt elmélet, ami valójában nem úgy van, ahogyan gondolod.
A festmények, írásos források vagy a történelmi események bármilyen nemű rekonstrukciói nem jelentenek garanciát a 100%-os hitelességre. Ebből adódnak végül azok a pletykák, majd később tévhitek, amelyek a mai napig fennállnak. Nézz meg képeken hét olyan legendát a történelemből, amiben a legtöbben hisznek, pedig nincs alapja.

A vikingek sisakjain valójában nem voltak szarvak - ez a tévhit az 1800-as évek festőinek és a színházak jelmeztervezőinek köszönhető.


Nem Kolumbusz Kristóf fedezte fel Amerikát: európaiak már időszámításunk előtt is jártak a kontinensen.


Báthory Erzsébet állítólag szépségének megőrzése érdekében szűz lányok vérében fürdött, ám ez az állítás is csak legenda.


Adolf Hitler zsidó származásáról is keringtek pletykák, ám erre vonatkozóan semmiféle bizonyítékot nem találtak a kutatók.


Mária Terézia lényegesen kevesebb szeretőt tartott, mint azt mondják, és a lovakhoz való beteges vonzalma is csak rosszindulatú kitaláció.


Raszputyin haláláról az a monda terjeng, hogy háromszor kellett megölni, mire végleg elhunyt. Azonban mindössze annyi történt, hogy a férfi küzdött az életéért, és az első két próbálkozást megúszta.


A vadnyugaton nem volt minden órában sűrű pisztolyropogás - ezt a tévhitet csak a westerntörténetek okozzák.

Forrás:FEMINA
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Történetek-Történelem 10 éve 7 hónapja ezelőtt #549

  • tunodo
  • tunodo profilkép
Ha már történelem...Ma van az aradi vértanúk és az első felelős magyar miniszterelnök kivégzésének napja.(1849.okt 6) Megemlékezés ? (Önkormányzat!!!)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Történetek-Történelem 10 éve 7 hónapja ezelőtt #552

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Tudod milyen sok helyen nincs emlékezés róla?!
Szegény az eklézsia.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Történetek-Történelem 10 éve 7 hónapja ezelőtt #553

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Minden idők legrémisztőbb régészeti leletei: hátborzongató múlt.
A lefejezett vikingek

A Dorset brit grófság területén felfedezett tömegsírban 54 lefejezett viking holttestét találták meg a régészek 2009 júliusában. Az i.sz. 910 és 1030 között elhantolt áldozatok valószínűleg nem csatában estek el, hanem módszeresen kivégezték őket.


Karóba húzott koponyák

Svédországban, Montala község egy régen kiszáradt tavának mélyén világviszonylatban is egyedi, nyolcezer éves maradványokra bukkantak. A 11, különböző korú vikingtől származó tetem azonban nem békésen hevert a mélyben: a koponyákat levágták, és karóba húzva temették a testek mellé. Az okokat még a régészek is csak találgatják.


Sikoltó múmiák

1886-ban Gaston Maspero régész minden bizonnyal halálra vált, amikor felnyitotta egy múmia koporsóját, és egy időtlen sikolyba merevedett arc bámult vissza rá. A lehetséges magyarázatok között szerepelt, hogy a múmiát élve temették el - később azonban sok hasonló lelet is előkerült, és világossá vált, hogy a rémisztő arc oka a bomlási folyamat és a hátraeső koponya.


Új-Zéland óriás karma

1986-ban Új-Zélandon, egy barlang mélyén találták ezt a hatalmas, madárszerű lábat, mely ijesztő karmokban végződött. A riadalmat az okozta, hogy a maradványt frissnek hitték - pedig csak egy rég kihalt óriásmadár, a moa jó állapotban fennmaradt maradványa volt. A struccalakúak rendjébe tartozó moák három méter magasra is megnőttek, súlyuk pedig a 230 kilogrammot is elérte.


A borzalmak alagútja

1933-ban Robert du Mesnil du Buisson régész 19 légiós kővé meredt holttestét találta meg egy alagútban, akiknek arcára örökké odafagyott a félelem. Láthatóan mind egyszerre, néhány pillanat alatt haltak meg. A régészek úgy vélik, i. sz. 256-ban az Eufrátesz folyó partján fekvő Dura-Európoszban 19 római legionárius ereszkedett le a szűk, föld alatti járatba, hogy meggátolja a szászánida katonák bejutását a városba az alagúton keresztül, az ellenség kardjai helyett azonban mérgező füst végzett velük


A mocsári múmia

A tollundi ember az egyik leghíresebb mocsári múmia, ám nem az egyetlen. Ezek a holttestek általában a lápvidékeken kerülnek elő. Az erőszakos halált halt egykori emberek földi maradványait a tőzeg tartósítja, még arcuk legfinomabb vonásait is megőrzi.


Csecsemők tömegsírja

Az izraeli Ashkelon ma leginkább üdülőparadicsomként ismert, és a régészek sem számítottak semmi megdöbbentőre, amikor egy római kori fürdőház alagsorát tárták fel. Hamarosan azonban apró csontok ezreire bukkantak - mind egytől egyig csecsemőktől származtak. A halott babák között fiúk és lányok is akadtak - a régészek elképzelhetőnek tartják, hogy a szívfacsaró tömegsír talán római kori örömlányok nemkívánatos gyermekeinek lett végső nyughelye.


Forrás:FEMINA
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Történetek-Történelem 10 éve 6 hónapja ezelőtt #593

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Rákosi 1956 utáni ismeretlen levelei

Írta:Murányi Gábor

„Levelei a párt vonalával szembenálló, szektás, cinikus szemléletet tükröznek. A valóságos helyzetet eltorzítva, egyes negatívumokat kiragadva tájékoztatta Rákosit a pártélet egyes híreiről, bel- és külpolitikai vonatkozású, valamint gazdaságpolitikai kérdésekről. (…) Nem felel meg a valóságnak, hogy Rákosi múltbeli tevékenységét, bűnös politikáját elítéli, mert a különböző évfordulók alkalmából írt leveleiben Rákosi érdemeit hangoztatta. Pl. ez év márciusában: »Kedves Rákosi elvtárs! Az én tollam sajnos nem ér fel addig, hogy méltóan köszöntse Önt 70. születésnapja alkalmából. Kívánságom azonban mély és őszinte. Éljen meg sok boldog évfordulót, lássa minél lángolóbbnak azt a tüzet, melyet Lenin és Sztálin elvtársak munkatársa és tanítványaként élesztett, szított, néha már zsarátnokaiból.”

E dörgedelmes indoklással zárta ki 1962 augusztusában a kádári kommunista párt házibírósága, a Központi Ellenőrző Bizottság (KEB) az akkor 37 éves Gáti Tibort a tagok sorából. A KEB szóban forgó határozatáról a nyilvánosság egykoron még szűkszavúbb tájékoztatást kapott. A Pártélet című havilap szeptemberi számában mindössze egy rövid bekezdés jelent meg az ügyről. Eszerint a testület döntését „Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottság jóváhagyta”. A sorok között olvasni próbálkozók a szűkszavú közleményből legfeljebb annyit tudhattak még meg, hogy „az MSZMP politikájával szembenálló nézetek terjesztéséért, az MSZMP és a testvérpártok számos vezetőjének rágalmazásáért” nem csak Gátit ebrudalták ki a proletáriátus élcsapatából, hanem öt „pártellenes frakciótársát” is.



A kizáró határozatnak akadt néhány szépséghibája. Az az apróság például, hogy „összeesküvőtársai” közül Gáti csupán sógorát, Bíró Viktort – Rákosi Mátyás unokaöccsét – ismerte, a négy másik frakcióssal soha életében, még a KEB-vizsgálat alkalmával sem találkozott. A testület szavait kölcsönözve: az sem felelt meg a valóságnak, hogy Gáti – az idő tájt az Ipari Villanyszerelési Vállalat munkaügyi osztályának a vezetője – terjesztette volna az úgymond pártellenes nézeteit és rágalmait. Erre utaló „bizonyítékokat” csupán azokból a magánlevelekből citálhattak, melyeket az állambiztonsági szolgálat tálalt fel a rákosista múltját túlkompenzáló KEB-elnök, Nógrádi Sándor íróasztalára. Mint az Feitl Istvánnak A bukott Rákosi című 1993-as tanulmányból is tudható, a Kádár János vezette politikai bizottság 1960 novemberében rendelte el, pontosabban: rendelte meg az 1956 nyara óta szovjetunióbeli száműzetésben lévő egykori pártvezér szorosabb figyelését, s ennek keretében postájának szigorú ellenőrzését is. Mindennél többet mond a ma még jószerével feltáratlan működésű KEB-ről az, hogy ezeket a titkosszolgálati eszközökkel „lefülelt” leveleket a pártfegyelmi vizsgálat során – a dekonspirációval sem törődve – aggálytalanul használták fel.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.243 másodperc