29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Madarak és fák napja Mezőfalván

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók: Iskola

További képek itt!>>>

Madarak és fák napja Mezőfalván

Vadász kamarai szervezésben ismerkedtek a gyerekek a természetmegóvás, természetgondozás alapismereteivel, tennivalóival. A rendezvény már több helyen is nagy sikerrel zajlott. A mostani alkalommal a megye déli területe is bekapcsolódik a környezettudatos nevelés sajátos és roppant gyakorlatias módjába. Miként jutott el a program Mezőfalvára erről Márok Csaba a Fejér Megyei Vadászkamara elnökségi tagja, Mezőfalva polgármestere adott tájékoztatást. A rendezvény részleteiről pedig a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője Jaksics Erzsébet mondta el a legfontosabbakat.

 

- A Fejér Megyei Vadászkamara első alkalommal hozta el rendezvényét Mezőfalvára. A Velencei-tó és az északi vidéken nagy sikerrel zajló programmal nyitni kellene a déli térség felé is – vetődött fel a gondolat az egyik elnökségi ülésen. Több település közül Mezőfalva élvezett prioritást, ahol a gyerekintézményekben nagyon jó fogadtatásra lelt az ötlet. Kiss Adél kamarai kolléganő szervezésében és segítségével hoztuk tető alá a rendezvényt, melyben nemcsak a településen, hanem a község szomszédságában lévő sismándi mezőgazdasági kombinát melletti területen is tanulmányi kirándulást tehettek a gyerekek. Ez utóbbi programhoz a támogatás az ZRT. vezetőjének Zászlós Tibornak köszönhető. Olyan dolgot hoztunk Mezőfalvára, ami eddig még nem volt. Külön jelentőséggel bír majd, hogy a gyerekek gyakorlatilag is részt vesznek például a fák ültetésében, és a későbbi gondozásában. Tehát ez mindenképpen kiváló kezdeményezés – ismertette a történetet Márok Csaba.

 

- A vadász kamarától kaptunk méretre vágott faanyagot madárodúk készítéséhez. A felnőttek irányításával elkészült odúkat az osztályok – szám szerint tizenötöt – kihelyezik az iskolaudvarra, az óvoda területére, a játszótérre és a Páskom rétre. A odúk mellett kaptunk még tíz fát is, amit a nyolcadikosok előkészítése után az elsősök ültettek el.  A nagyszünetben az év fájáról és az év madaráról a gyerekek tartanak prezentációs előadást az egész iskola számára. Délután két órától terepgyakorlaton vesz részt a legtermészetbarátabb, legjobb magaviseletű és a legjobb tanulmányi eredményt elért osztály az 5.a. A ZRT. segítségével kivisszük a gyerekeket Sismándra, ahol a parkban található fákkal, madarakkal ismerkednek. Megtanulják, miként kell megbecsülni a fák magasságát, megmérik a körméretet, vesznek a törzsről kéreglenyomatot, és mutatnak nekünk kivágott fát, ahol az évgyűrűk számolását is gyakorolhatják. Nagyjából délután öt óráig tart a program. Mellette az iskolában kiállítás nyílott a madarak, fák témaköréhez készült rajzokból. Így komplex és átfogó képet kapnak a gyerekek a természetes környezetünk egyik legfontosabb élőlényeiről – hallhattuk az intézményvezető tájékoztatójában.

 

Mezőfalván új programon keresztül ismerkedhettek a gyerekek a madarak és a fák élővilágával. Nem mellesleg gyakorlatias és interaktív módon szerezhették meg a tennivalókhoz szükséges tudásanyagot. Ahogy az első rendezvény tapasztalatai alapján Márok Csaba kamarai elnökségi tag ígérte, biztosan lesz folytatás.

 

Share