24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Baracs: Gyergyói faragással gazdagodott a falu

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Angi István erdély egyik legjobb fafaragó mestere Baracson alkotott

Baracs: Gyergyói faragással gazdagodott a falu

A hagyomány szerint augusztus első felében nyitja kapuit a baracsi fafaragó tábor, de már ezen a héten is faragás zajától volt hangos az apátszállási iskola udvara. A Gyergyószentmiklósról érkezett Angi István közel egy héttel előzte meg a hivatalos tábornyitót. Cikkünkből kiderül, miként talált Baracsra a neves művészember. A mester július 28-án, csütörtökre már be is fejezte alkotását. Természetesen a Mezőhír ott volt a búcsúzás előestéjén is.- Már tavaly meghívtuk Angi Istvánt, de akkor nem volt alkalmas – vezette be a történetet Horváth Béla. Több levélváltás után az idén sikerült ide csábítani a mestert, aki Erdély egyik legjobb szobrásza hírében áll. Mezőfalvi otthonom udvarán felállított jurtában nyert szállást barátom. Ezzel is erősítve a személyes kapcsolatunkat. Az alkotás idején a baracsiak vendégszeretetét élvezi a mester.

- Hun őseinknek faragok emléket – mutatta be a készülő művet Angi István. Avar kori viselet, és karakter jellemzi a figurát. A magyarok és a hunok rokonságát, kapcsolatát jeleníti meg az elkészült faragvány.

A mester július 28-án, csütörtökre már be is fejezte alkotását. Természetesen a Mezőhír ott volt a búcsúzás előestéjén is.

Apró csiszolások és impregnálás van már csak hátra. Augusztus 17-én a falunapot megelőzően állítják fel a faluparkban a többi faragó tábori alkotással együtt.

- Istenien éreztem magam – foglalta össze rövid székelységgel a baracsi tartózkodás élményét Angi István, aki egy hétig dolgozott az apátszállási iskola udvarában hun ősünk megformálásán. A falu, a polgármester és természetesen a szállásadóm Horváth Béla vendéglátását sosem felejtem el. Olyannyira szép emlékekkel távozom, hogy 2017-ben – külön figyelemmel a faragó tábor időpontjára – tervekkel jövök vissza – ígérte búcsúzóul a gyergyói mester.

Csütörtökön délután Várai Róbert Baracs polgármestere erős baráti kézszorítással köszönte meg a közel egy hetes munkát, amit a magyar ősök emlékére, és Baracs szoborparkjának gyarapítására végzett Angi István. A község első embere kiemelte, ismét eredeti magyar jelképpel gyarapodott Baracs.

- Ez a kézfogás nagyon sok mindent takar. Benne van az elmúlt egy hét barátsága a művész és művének lelke, valamint a jövő évi találkozás. Az érték, amivel gyarapodott a falu, tökéletesen illeszkedik a már meglévő jelképfák sorába. Ugyanakkor ez különleges is, mert a többitől eltérő, és ez az elhelyezéséből is látszani fog. Augusztus huszadikai falunapunkra a többi faragótábori művel együtt állítjuk méltó helyére Angi István fafaragó mester alkotását – ismertette a szobor sorsát Baracs polgármestere.

Baracson megint történt valami, de ezt a valamit most nyugodtan írhatjuk nagy V-vel, mert ismét gazdagodott a falu. Ha csak a saját identitásukat veszik alapul, értékel gyarapodtak mindenképpen.

 

Share