29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mezőfalva – Baracs: Elszaporodtak a patkányok – irtani kellene!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Váradiné Cebei Valériaa Petőfi utcában mutatja az ajtófélfa alatt befúró patkányjáratot. Az ajtó már nehez csukható, mert az ajtó megereszkedett!

Mezőfalva – Baracs: Elszaporodtak a patkányok – irtani kellene!

Sok a patkány, kevés a pénz

Komoly probléma előtt áll a két község. Az utóbbi időben igencsak megnőtt a patkánypopuláció. A tényre Mezőfalván egy lakossági aláírásgyűjtés is felhívta a figyelmet. Az egyik helyi virágboltban megtalálható íveken – az önkormányzatnak címezve – közös összefogáshoz kér segítséget az aláírás szervezője. Ahogy a lapon áll: Már világos nappal is utcán, kertekben, parkokban szaladgálnak az állatok! Van, aki a háza összedőlésétől tart, annyi a lyukat fúrtak a patkányok. Megkerestük az önkormányzatokat az ügyben.

- Értesültünk a helyzetről – válaszolt érdeklődésünkre Márok Csaba Mezőfalva polgármestere. A patkányt a méreg írtja és nem az aláírás. A helyi rendelet szabályozza az ingatlantulajdonosok ez irányú kötelezettségét. Az önkormányzat is érintett az intézmények révén. Konzultáltunk a velünk szerződésben álló szakcéggel, aki 2500 Ft+Áfa összegért tud biztosítani méreggel feltöltött ládát, és 600 Ft-ért újra feltölthető. Ez a méreg a kereskedelemben kapható szernél jóval erősebb, és olyan dobozban van, melyhez más állat nem férhet hozzá. Az önkormányzat próbaként megrendelt 10 darabot. A napokban lehet érdeklődni a hivatalban. Egy általános, a község teljes területére kiterjedő rágcsálómentesítés Mezőfalva esetében sokmilliós költséget jelentene, amit a közösből nem tudunk finanszírozni. Ilyen kiadásokhoz nagymértékben kellene emelni a kommunális adót. Inkább járható út, ha az ingatlantulajdonosok többen összefognak és így nagyobb területet lefedve, sikeresebben felvehetik a harcot a rágcsálókkal – javasolta a megoldást Mezőfalva polgármestere. Baracs lakó is küzdenek a problémával. Várai Róbert polgármester tájékoztatása szerint a soron következő testületi ülésen tárgyalják a témát. Előzetesként felmerült a lakosság számára kedvezményes méregvásárlási lehetőség, de még nem döntöttek, milyen módon indulnak harcba a patkányok ellen.

Mezőfalván egyre nő a panaszosok száma. Van, ahol kisállattenyésztéssel foglalkozók állatait ragadja el a patkány, és van ahol együtt eszik a papagájjal, mert oda is befúrta magát. Akad, aki már több tízezer forintot elköltött hasztalanul mérgekre, rágcsáló űző szerkezetekre. Fotók, videók bizonyítják a kártékony állatok nyomait. Jó lenne, ha minél többen összefognának a hatékony fellépésért – ezt szorgalmazza az aláírásgyűjtés, és az önkormányzatok segítséget ígérnek. Visszatérünk rá, milyen eredménnyel zárul a háború!

 

Share