29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Baracs-Templomos: Az első világháborús hősökre és Trianonra emlékeztek

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

"A háború kegyetlen. A háborúban az ember még kegyetlenebb! Mikor vége van, ebek hordják szét a megmaradt koncot" - a Mezőhír szerkesztőjétől

Baracs-Templomos: Hőseink, áldozataink tiszteletére

2002-ben a templomkert felújításánál kerültek elő a fák tövében porladó feliratos kövek, ami a háborúban elesett magyar katonák neveit örökítette meg. Ezeket a köveket aztán a háború emlékeit őrző templomosiak összeszedték és magánemberek, válllakozók segítségével, támogatásával méltó emlékművet emeltek a hősök tiszteletére. A fekete gránittáblákon több mint száz háborúban odaveszett katona neve szerepel. Kisszentmiklósi, baracsi, kisapostagi katonáknak állítva örök emléket. Június 4-én vasárnap csak maroknyian voltak jelen a főhajtásnál, de akik eljöttek, azok méltón emlékeztek.   

Fotók a rendezvényről itt! >>>

 

„Csonka Magyarország nem ország, Nagy-Magyarország mennyország” – kezdte a sokak által ismert idézettel ünnepi beszédét Várai Róbert Baracs polgármestere június 4-én a templomkertben kialakított I. világháborús emlékműnél. A megemlékezésnél a történelmi visszatekintés alkalmával Várai Róbert hangsúlyozta az akkori nagyhatalmak békediktátumának igazságtalanságát és következményeit. Magyarország nem saját jogon vett részt az eseményekben, mégis elcsatolták az ország kétharmad részét. Gyásznap ez minden magyar számára. Soha ne feledjük, magyarnak lenni büszke gyönyörűség! – mondta az ünnepi beszéd zárómondataként a község polgármestere. A megemlékezés műsorszámaiban Mosonyi Boglárka szavalt, a néptáncosok egy rövid koreográfiával tisztelegtek az elesett hősök előtt. A rendezvény befejezéseként az önkormányzat és civil emberek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait az emlékműnél.

 

Share