29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kisapostag: Oldtimer vitorlások a levegőben

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a táborról itt! >>>

 

Kisapostag: Oldtimer vitorlások a levegőben

Időtlen időkig a fellegekben - Oldtimer vitorlásrepülőtábor

Nem véletlen a fenti cím, hiszen igen különleges rendezvénynek ad otthont harmadik éve a Baracs-Kisapostag Repülőtér. A Hungarian Vintage Glider Club szervezésében a 45. oldtimer vitorlázórepülő összejövetelen rég elfeledett és mára felújított, életben tartott repülő gépcsodák emelkednek ismét a magasba. Augusztus 1-től 10-ig táboroznak a reptéren, melyről Ungár László szervező számolt be a Mezőhírnek.

 

- A hatvanas években pár angol ember indíttatására létrehozott klub azt tűzte ki célul, hogy összeszedik a régi, nem leselejtezett, de már nem repülő szerkezeteket, és felújítva újra repülőképessé teszik. Fontos volt a vitorlázás hagyományának megőrzése, és mellette ne hagyják a régi értékeket elpusztulni. Elsőként a harmincas-negyvenes évek gépeit támasztották fel, amik a mostani időkre kikoptak, múzeumba vonultak. A folyamatos öregedés után mi az ötvenes, hatvanas évekbeli gépekkel repülünk. Ma hét-nyolc ezer tagja van a szervezetnek a világban minden felé, aminek a magyar ágát alkotja társaságunk. Farkashegyről jöttünk Kisapostagra, mert igazán kiválóak az adottságok. Nem vagyunk Ferihegy közelségében, ami miatt nagyon nehéz a repülés. Pesti viszonylatban szinte elképzelhetetlen, hogy 2800 méterig emelkedhessünk. Négy éve megpályáztunk egy ilyen rendezvényt. Jelenleg tizenhat országból százhúsz pilóta hetven-nyolcvan repülővel vesz részt a táborban. Hosszútávú terveinkben egyetlen cél szerepel a repülés és a gépek szeretete – ismertette az oldtimer vitorlás tábort Ungár László szervező.

Frankó Endre

További információ itt! >>>

A régi repülők között nemcsak a szebbnél szebb szerkezetekre csodálkozhattunk rá, hanem találkoztunk veterán pilótával is. Frankó Endre 94 éves kora ellenére ma is repül. A kitűnő egészségnek örvendő idős ember 1939-ben kezdte a repülést. A háborúban még Messerschmitt 109-est is vezetett. Repülési naplója szerint több mint háromezer óra levegőben töltött időt szolgált a fellegekben. Polgári repülésben az Országos Repülő Egyesületben az Esztergomi Repülő Iskolának volt a parancsnoka. A veterán pilóta ilyen szép korban is szívesen emelkedik a fellegek fölé. A tizenegy napig tartó nemzetközi veterán vitorlástábor zártkörű rendezvény, de regisztrációs úton kisebb létszámú érdeklődő közönséget fogadni tudnak. A rendezvény eszközeit és infrastruktúráját a Dunaferr Repülő Klub biztosította a Kisapostagi Önkormányzat és a Baracsi Önkormányzat hozzájárulásával.

Hungarian Vintage Glider Club csapatának egy része

Facebook oldaluk pedig itt! >>>

 

 

Share