18 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mezőfalva: Mi lesz veled mezőfalvi PET palack?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Ide tilos szemetet és PET palackos zsákokat rakni! Már nem gyűjti senki!

 

Mezőfalva:  Mi lesz veled mezőfalvi PET palack?

Falu közepén szemétkupac - hegyekben áll az illegálisan lerakott PET palack a volt tanácsháza, mostani civil klubépület kerítésénél. A nagycsaládosk már vagy egy éve nem gyűjtik, mégis sokan odahordják. Pedig tiltva van, amit tábla is jelez! Talán ez az írás segít megértetni az emberekkel, már tilos ott lepakolni!

Sok a gond a hasznosítható hulladékkal. Évekig civilek gyűjtötték, a lakosság is megszokta, de most csak nő a palack és szeméthalom a volt tanácsháza udvarán. A kerítésen tábla hirdeti: Tilos ide zsákos hulladékot lerakni! A figyelmeztetést ellenére sok köbméternyi fekete zsák éktelenkedik a kerítés mögött felpakolva.

Éveken keresztül a Mezőfalvi Nagycsaládos Egyesület gyűjtötte a palackokat, de tavalyi évben meghozott hulladéktörvény miatt már közel egy éve nem foglalkoznak vele. A módi az volt, aki otthon bezsákolta, az csak bedobálta az udvarra. A nagycsaládosok pedig kiválogatták, előkészítették elszállításra. Az akciókból kis pénzük állt a házhoz, melyből a közösségi programjaikat támogatták. Amíg működött a dolog, addig nem is volt semmi baj. Azóta viszont egyre csak gyűlik a palack és a szemét vegyesen. Kovács István mezőfalvi képviselő internetes közösségi oldalon is próbálja a lakosság figyelmét felhívni a megváltozott helyzetre, ahogy lapunknak elmondta, nem elég sikerrel.

Hangsúlyosan tilos PET-es zsákokat, vagy szemetet bedobálni! Patkányok, rágcsálók, bogarak is megjelentek a hulladék körül. Rendőrökkel, polgárőrökkel és hamarosan kamerával is figyeltetik a területet - mutatja az áldatlan állapotot Kovács István önkormányzati képviselő. A héten rend lesz - ígérte Márok Csab Mezőfalva polgármestere. A szolgáltató és a közmunkások segítségével megszüntetik a mostanra szemétheggyé alakult kupacot.

 

- Sajnos tarthatatlan állapot alakult ki, mert a lakosság nem vette tudomásul, hogy itt már nem gyűjtik a PET palackot. A tiltó táblák ellenére is bedobálják a zsákokat, de nem csak a palackok kerülnek ide, hanem mindenféle háztartási hulladék. A következményként a rágcsálók már elszaporodtak. Úgy néz ki, ismét az önkormányzatnak kell gondoskodnia az elszállításról, amit egyszer már megtett, de újra termelődött – mutatta tudósítónknak a fal melletti irgalmatlan nagy mennyiségű szemetet a képviselő.

Megkérdeztük a mezőfalvi nagycsaládosok vezetőjét is, aki megerősítette, valóban tavaly óta nem működik a gyűjtés.

- Sok problémánk volt a szállítással, a beérkezett palackok tisztaságával, illetve rengetegen azt gondolták, ilyen módon megszabadulhatnak a szemetüktől is. A palackgyűjtés végét a hulladéktörvény életbelépése jelentette. Mint látni lehet, a kupac azonban újra termelődik. Matracot, komplett háztartási hulladékzsákot és egyéb szemetet összehordtak az emberek. Még így is megpróbáltuk egy ideig feldolgozni, elszállíttatni, de már erőnket meghaladja. Nekünk is roppant kellemetlen a helyzet – válaszolta érdeklődésünkre Kissné Méninger Judit a nagycsaládosok vezetője. Megkérdeztük Márok Csaba polgármestert is az ügyben.

- Ez a szemét nem az önkormányzaté – hangsúlyozta a községvezető. Ennek ellenére, mint korábban is, segítünk a nagycsaládosoknak. A szolgáltatóval egyeztetve még a héten megoldódik a probléma, majd közmunkások közreműködésével kitakarítjuk a területet. A rend megőrzése érdekében pedig fokozottan ellenőriznek a rendőrök és a polgárőrök – emelte ki válaszában Márok Csaba polgármester.

Mit tehetnek ezután a mezőfalviak a PET palackkal? Nos, erre még nincs helyi megoldás. Vélhetően egyelőre a kukában landol és nem a természetben. Szelektív hulladékgyűjtés még nincs kialakítva a településen, illetve régebben volt próbálkozás, de ott is teletömték mindenféle szeméttel, növényi, állati hulladékkal a kihelyezett konténereket. Érdekes csavar a történetben, hogy Mezőfalván létezik egy PET palack feldolgozására létesített vállalkozás, de ez a cég jelenleg nem működik – ahogy a szelektív hulladékgyűjtés sem...

 

Share