25 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Jóval több, mint testvér-települési találkozó!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Jóval több, mint testvér-települési találkozó!

Fantasztikus hangulat, kitűnő programok az idei falunapon

Amikor azt halljuk, olvassuk, hogy határon túli barátság, akkor sokan csak egy hangzatos kifejezésre asszociálnak. Ha viszont tartalommal töltődik meg ugyanez a kifejezés, akkor bizony teljesen más értelmet kap. Június 29-én estétől július 1-jén hajnalig Mezőfalván arról tettek tanúbizonyságot a falunap vendégei, hogy igen is léteznek az önzetlen, egymás tiszteletén alapuló emberi kapcsolatok, még ha néha országhatárok is választják el őket egymástól. Az első Mezőfalvi Testvér-települési Találkozó, mert hogy az idén először szerepelt a falunap ezen a néven, hangulatában és programjaiban méltón képviselte a címben szereplő gondolatokat.

 

Fotók a rendezvényről itt! >>>

 

Pénteken a hagyományokhoz hűen a rock zene rajongóinak kínáltak programot a szervezők. Noha eredetileg a Bikini Együttes kapott meghívást fő előadóként, azért a véglegesített fellépők alaposan kiettek magukért. Olyannyira igaz ez, hogy még a meg-meginduló eső sem gátolta a felhőtlen szórakozást és nem tudta szétverni az eseményt. Elsőként a miskolci illetőségű BMV Zenekar csapott a húrok közé. Repertoárjukban több ismert hazai és külhoni nótát is hallhattunk. Becsülettel letolt műsoruk után a rock zene igazi kuriózumaként az AC/DC zenéjének hazai képviselője az AB/CD lépett színpadra. A fiúk sem adták alább a gitártépést. Valódi AC/DC hangulatot kölcsönözve játékuknak. Az est utolsó produkciójában a RockBox lépett színpadra. Somodi Józsiék szinte hazatérnek, mikor mezőfalván játszanak. Mit is lehetne hozzátenni az együttes híréhez, ha csak azt nem, ezúttal is tökéletesen megértették magukat a közönséggel.

A civil szervezetek már kora reggel alágyújtottak a kondéroknak. Sátranként általában 50-60 főnek főztek!

A mezőfalvi gazdák nótáját Koncz Ferenc húzza! További fotók itt! >>>

 

A falunap folytatásában már szombaton a kora reggeli órákban élettel telt meg az iskola udvara, ahol civil szervezetek, intézmények állították fel sátraikat. A hagyományos főzőversenyre most is sok pályamű érkezett. Amíg a felnőttek a kondérok körül szorgoskodtak, addig a gyerekek különböző szórakoztató programokon vehettek részt. Kézműveskedés, pónicikli, íjászat, dárdahajítás, motoroztatás töltötte ki a délelőtti időszakot. Aki pedig egy kis mozgásra vágyott, az akár be is állhatott a táncosok rögtönzött görög táncházába. Ebéd környékén Márok Csaba Mezőfalva polgármestere köszöntötte a a falunap vendégeit, majd a színpadon Dr. Fehér Eszter, Rauf Pál és Ifj. Oláh Kálmán zenekara kívánt jó ebédhez jó nótát. 14.15-től Szász Kati operett énekes, valamint Szabyest előadásának tapsolhattunk. Utóbbi sajnos botrányosan félbeszakadt. Kár érte! Herzogsdorf, Kisújfalu testvér-települések küldöttségét köszöntötték, illetve a községi díjakat adták át.

Tombor István, Sóki László, Tóth Viktor és Zsákovics Istvánné

 

Mezőfalváért Díjban részesült Zsákovics Istvánné, Tóth Viktor rendőr törzszászlós és Sóki László mezőfalvi képviselő. A Mezőfalva sportjáért járó Klics Ferenc-díjat Tombor Istvánnak adták át. A főző verseny helyezettjei is színpadra állhattak. A vándor kupát a vadász társaság szakácsai nyerték. Másodikként a Demokratikus Koalíció csapata, harmadikként a Nagyközségi Nyugdíjas Klub örült az ízletes alkotásért járó emléklapnak. 17 órától kulturális blokkal folytatódott a délután. A kisújfalusi, a mezőfalvi néptáncosok járták a fergetegest. Utánuk a No Control Hip-hop bemutató és Tarr Petra szórakoztatta a közönséget. 18 órától Dínó-show interaktív gyerekelőadás, 18.30-tól habparti töltötte ki az időt. 19 órától az est fő fellépőjeként először a Csík Zenekar, majd az Irigy Hónaljmirigy lépett színpadra. A falunap zárásául a Mátrix Zenekar tartott utcabált.

 

 

Megkérdeztük a települések vezetőit, miért fontos a baráti kapcsolat?

- Számunkra nagy jelentőséggel bír, hogy új elemeket kapcsoljunk be a programjainkba – adott információt a testvér-települési kapcsolatokról Márok Csaba Mezőfalva polgármestere. Ha már van egy testvér-települése a községnek, akkor ezt a kapcsolatot ápolni, gondozni kell. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a szlovákiai Kisújfaluból és az ausztriai Herzogsdorfból is eljöttek hozzánk vendégeink. A rendezvény kiváló alkalom a baráti szálak még szorosabb összetartására – ismertette a találkozó lényegét Márok Csaba.

 

- Hisszük és valljuk magánemberként és önkormányzati szinten is, hogy azok az emberi kapcsolatok, melyeket sikerült az eddigi találkozókon is elmélyíteni, még sokáig alapja lehet a közös gondolkodásnak. Nemcsak az egyéni ismeretségek révén van rengeteg megbeszélni valónk, hanem a történelmi vonatkozású kapcsolódások okán is, hiszen a kitelepítések során több család került Kisújfaluról Mezőfalvára. Természetesen nagyon jól érezzük magunkat minden alkalommal, mikor mezőfalvi barátainkkal találkozunk. Úgy is mondhatjuk – mi haza jövünk!

 

- Erlinger Alois Herzogsdorf polgármestere szintén elismerését fejezte ki az idei Mezőfalvai Testvér-település Találkozóról. Búcsúzó szavaiban hálásan köszönte a szívélyes fogadtatást, a mezőfalviak vendégszeretetét és a spontaneitást. Mindannyian nagyon jól érezték magukat. A több éves szünet után szeretnék jobban elmélyíteni a kapcsolatot a községgel, és ha lehet, sűrűbben érintkezni, találkozni – kaptuk az információt Jamniczky Zoltántól

 

A falunap sikeréért rengeteg ember dolgozott, amiért ezúttal is hatalmas köszönet jár!

Share