20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Visszatekintő: Augusztus 20.

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Visszatekintő

Alig egy hete kenyérszegéssel és lecsófesztivállal ünnepeltünk Mezőfalván. Elmaradt tudósításunkat pótoljuk!

Fotók az ünnepségről itt! >>>

 

„Szentistváni örökségünk, hogy a kalandozások helyett a letelepedést, a nomád állattartás helyett a földművelést, a pogányság helyett a kereszténységet, az ázsiai út helyett az európai jövőt választottuk” – mondta ünnepi köszöntőjében Márok Csaba Mezőfalva polgármestere.

 

Augusztus 20. államalapító Szent István ünnepe, a Magyar Köztársaság hivatalos állami eseménye, egyben az új kenyér ünnepe is. A hagyományokhoz hűen Mezőfalván is méltón emlékeztek az ezer éves történelmünk jelentős pillanataira, a kereszténység és a nemzeti összetartozás fontosságára. A Piac téri Szentháromság kápolnánál megtartott ünnepi rendezvényen először Márok Csaba a község polgármestere mondott beszédet, melyben méltatta Szent István államalapító tevékenységét. Megemlítette az összefüggéseket európai múltunk és a jelenkori magyar társadalmi kultúra között. Beszédében hangsúlyozta a helyi közösségek munkáját a falu fejlődésben, az uniós integrálódás fontosságát a magyar emberek jövőjének érdekében. Az új kenyér megáldása előtt Kristofory Valter Mezőfalva katolikus plébánosa tartott litániát Szent István emlékére, majd a polgármester úrral közösen megszegték az új kenyeret.

A Sárga Rózsa Nyugdíjas Klub ezúttal is remek ízeket kevert ki a bográcsban 

 A Fitt Box Klub tagjai először főztek a mezőfalvi augusztus 20-ai lecsófesztiválon. Bográcsosuk a harmadik lett.

 

Az ünnepélyes mozzanatok után a szórakozás kapott fő szerepet. A Piac téri parkban már javában rotyogtak kondérok, bennük ínycsiklandozó lecsókölteményekkel. Bográcsot állított a Sárgarózsa Nyugdíjas Klub, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, az idén először a Fitt Box Klub tagjai, a Polgármesteri Hivatal dolgozói és Mezőfalva testvértelepülésének küldöttsége Kisújfaluról. Ahogy tavaly, ebben az évben is a hagyományos magyaros ízek domináltak. Kolbászos, szalonnás gombás dúsítással készültek az ételek. A nemes vetélkedésben végül harmadik lett a Fitt Box csapata, holtversenyben másodikként állhatott dobogóra a Polgármesteri Hivatal és a Sárgarózsa Nyugdíjas Klub képviselője, első helyezettként pedig a kisújfalusi különítmény cigány lecsója aratott elismerést.

További fotók itt! >>>

 

A díjak átadását követően a Miskolci Társulat „Szállj fel szabad madár!” című rockoperáját tekinthették meg a rendezvényre kilátogatók. Este 22 órától a hagyományos tűzijátékkal kedveskedtek a szervezők, majd az EFKA zenekar mulatós számaira rophattuk a hajnali órákig.

 

A rendezvény résztvevőitől arról érdeklődtünk, mit is jelentenek nekik a szentistváni ünnepek?

 - Csajághy Gyuláné 32 éve él Mezőfalván. Számára családot, megélhetést, unokát jelent ez az ünnep. Az egész család Magyarországon él. Senki nem vándorolt ki, ezért is meghatározó náluk a hazaszeretet.

 - Mátyás Etelka a kisújfalusi küldöttség tagja szerint még csak a mostani években kezdődött el a szlovákiai magyar közösségekben Szent István ünnepének megtartása. Összetartozásunk és a magyarságunk kifejezése számunkra ez az ünnep.

Az ünnepi tűzijátékra mindig sokan kíváncsiak

 Az EFKA zenekar mulatós számaira hajnalig ropták a mezőfalviak

 

Share