28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nem az a vitéz, aki megfutamodik a haza gondjai elől!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A mezőfalvi iskolások műsorában látványos zászlós összeállítást is láthattunk. További képek itt! >>>

 

Nem az a vitéz, aki megfutamodik a haza gondjai elől!

Az ünnepi szónokok beszédeikben üzentek az utókornak, hogy nem elköltözni, megfutamodni kell, hanem megvívni harcainkat az ország felemelkedése érdekében - ahogy a szabadságharc katonái tették!

Az 1848-49-es szabadságharc hőseire emlékeztek Mezőfalván, Nagyvenyimen, Baracson és Kisapostagon. A magyar függetlenségért, a reformkor szabad gondolkodásáért, egyenlő feltételekért és a magyar társadalom fejlődésében még sok fontos pontért harcoló, nemzetünk dicső korszakáért életüket áldozó emberek tettei előtt tisztelget az utókor. Vidéken is méltón idézték fel a kor hangulatát, eszmei értékeit.

 

Mezőfalván március 14-én délelőtt a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében tartották a községi ünnepet, ahol a hetedik évfolyam diákjai adták az ünnepi műsort. Elsőként Jaksics Erzsébet intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd a tanulók előadásában az 1848-as események zenés, látványos zászlós és táncos feldolgozását láthattuk. Befejezésül a Petőfi emlékfalnál az osztályok képviselői elhelyezték a tisztelet virágait és mécseseit. A község részéről az iskolán kívüli Petőfi táblánál intézmények és civil szervezetek helyezték el koszorúikat.

Nagyvenyimen is méltó módon ünnepeltek >>>

Nagyvenyimen március 14-én délután a Kossuth Lajos Általános Iskolában szintén a diákok műsora adott méltó keretet a március forradalmat megidéző hangulatnak. Előtte Vargáné Kaiser Katalin a község polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. Szép és helyes dolog ez a visszaemlékezés, mert fontos példát mutatni a mai fiataloknak. Azonban a mai napon nem csak a múltról kell szót ejteni, hanem a jövőről is, mert akkor vagyunk hűek 1848 szelleméhez, ha szembenézünk a mostani kor kihívásaival. Olyan országot vágyunk, ami nem kifizethetetlen államadósságot hagy a gyermekeinkre, hanem lerakja a gyarapodás alapjait. Ahogyan a márciusi ifjak, mi is erős, szabad Magyarországot szeretnénk építeni, benne egy fejlődő Nagyvenyimmel – hangsúlyozta Vargáné Kaiser Katalin polgármestere.

A baracsi fotók itt! >>>

A Baracs-Templomosi temetőben Kornis Károly huszárfőhadnagy síremlékénél intézmények, civil szervezetek és a család képviselői helyezték el a megemlékezés virágait

 

Baracson Kornis Károly huszárfőhadnagy sírjánál emlékeztek

Március 15-én 11 órakor a templomosi temetőben gyülekeztek az 1848-49-es magyar szabadságharcot és forradalmat ünneplők. Kornis Károly huszárfőhadnagy síremléke közelében felállított sátor alatt elsőként a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola ötödikeseinek ünnepi műsorát tekinthették meg a résztvevők, majd Horváth Béla nyugdíjas pedagógus történelmi kutatásai idézték fel a kor eddig még kevésbé ismert mozzanatait. A tanár úr említést tett arról, milyen szegénység és elkeseredettség vezetett a nemzeti összefogáshoz. Mennyire más világ volt, amikor paraszti sorsú, mezítlábas emberek, vállukon tarisznyával nekiindultak beállni a seregbe. Meneteltek naponta harminc, negyven kilométeren át és mire a csatatérre értek, teljesen elcsigázottak, kimerültek voltak. Horváth Béla példának is állította a szabadságharc résztvevőit a mai társadalom elé, hiszen ők nem futamodtak meg a nehézségek elől. Nem vándoroltak külföldre a jobb megélhetés érdekében és életüket is készek voltak áldozni. Hasonló gondolatok mentén méltatta Baracs hősét Kornis Károly huszárfőhadnagyot Várai Róbert polgármester is, aki szintén az itthon maradottak hősies tetteit emelte ki. Az ünnepség befejezésben főhajtással elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Kisapostagon intézmények, civil szervezetek képviselői koszorúztak Petőfi Sánor szobránál

Az összes fotó itt! >>>

 

Kisapostagon március 15-én, pénteken a községi kultúrház termében szülők, civil szervezetek képviselői és az ünneplő kisapostagiak előtt először Nagy Attila polgármester emlékezett a márciusi forradalom történelmi mozzanataira. Beszédében kiemelte, hogy az 48-as szabadságharc történelmünk utolsó olyan eseménye volt, amely mozgósította és összefogta az egész magyar nemzetet. Ez az örökség ad erőt nekünk, magyaroknak a jelenben és a jövőben. El kell távolítani sorainkból a torzsalkodást. Csak akkor lehetünk eredményesek, ha ez az összefogás a mai korban is megvalósul. A köszöntő szavakat követően a kisapostagi Lilaakác Dalkör, a kisapostagi nyugdíjasok képviselőinek, valamint a Benedek Elek Tagiskola diákjainak ünnepi műsorát láthattuk. A megemlékezés befejezéseként a résztvevők átvonultak a Petőfi ligethez, ahol az önkormányzat és a civil szervezetek nevében megkoszorúzták a Petőfi mellszobrot.

 

Share