28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hercegfalvát-Mezőfalvát ünnepeltük

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Hercegfalvát-Mezőfalvát ünnepeltük

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – Széchenyi István

A falu alapításának 208. évfordulója alkalmából április 5-11-ig ötnapos eseménysorozat állított emléket az elődök község- és közösségteremtő munkája előtt. A 2019-es József nádor-hét rendezvényeiben nótaest, Mindszenty-kiállítás, civil est, Prof. Dr. Csókay András idegsebész és agykutató előadása, legvégül pedig az alapítók napja szerepelt az ünnepi programban. Április 11-én, csütörtökön az alapítók szobrai előtt is elhelyezték a tisztelet koszorúit az emlékezők.

Fotók a rendezvényről itt! >>>

 

Az idei év József nádor-hét programjainak záró rendezvényén, csütörtökön a hagyományokat követve zajlottak az események. A mezőfalvi római katolikus templomban 16 órától ünnepi szentmisén Spányi Antal megyés püspök, Bérczi Bernát a zirci Ciszterci Rend apátja, Ugrits Tamás atya Pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató, valamint Kiristofory Valter mezőfalvi plébános tartott közös celebrálást. A liturgikus mozzanatok után az iskolakert sarkán felállított Dréta Antal szobornál hajtottak fejet az ünneplők, ahol a falualapításban óriási szerepet betöltő apát mellszobránál helyezték el először az emlékezés virágait. A folytatásban a plébánia előtti József nádor szoborhoz vonultak át az ünneplők.

Képek itt! >>>

 

Itt az ünnepségek alkalmával több éve rendszeresen Mezőfalvára látogató Habsburg-Lotharingiai Mihály József nádor ükunokája mondta el a falualapítóhoz és a Habsburg családhoz kapcsolódó történelmi gondolatait, majd elsőként Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg és felesége Krisztina főhercegasszony megkoszorúzta József nádor mellszobrát. Ezután intézmények, civil szervezetek képviselői is elhelyezték virágaikat. A koszorúzási programokat követően a Kiss Kálmán Művelődési Házban folytatódtak az események, ahol Márok Csaba Mezőfalva polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédében kiemelte, az elődök sokat munkálkodtak azon, hogy a létfenntartáson kívül közösséget teremtsenek. Fontosak voltak számukra az emberi értékek, a hagyományok tisztelete és továbbadása az utódok számára. A nagyszülők, szülők elbeszélései és gyerekkori tapasztalatok alapján tudjuk, hogy az ünnepekre mindig is nagy hangsúlyt fektettek. Falunk kiemelkedő ünnepségsorozata a József nádor-hét. Nagy izgalommal állították össze a programokat a civil szervezetek bevonásával. Törekedtek arra, hogy minél több ember érdeklődési körének feleljenek meg.

 

Az idei rendezvénykínálat újszerű volt. A pénteki programban az elődök egyik legszebb szokására a nótázásra emlékeztek. Rauf Pál és Dr. Fehér Teréz nótaénekesek, valamint Oláh Kálmán népi zenekara méltón képviselték az ősöket. Hasonlóan érdekes és különleges programként szolgált a A Mindszenty-kiállítás, a civil est és Prof. Dr. Csókai András előadása. A beszéd zárásában Márok Csaba kifejezte reményét, hogy a jövőben is meg tud felelni Mezőfalva ennek a szép hagyománynak, amit a József nádor-hét rendezvényei jelentenek.

 

Az ünnepi köszöntőt követően először Tóth Laura 8.a osztályos szavalta el Kiss Kálmán fiának költeményét, majd a Mezőfalvi Néptáncegyüttes és a Szent Mihály Szekere színház előadása tette teljessé a mezőfalviak 2019-es József nádor-heti programjait.

Share