16 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Mondain galambok tenyésztői versenyeztek Mezőfalván

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A kiállítás fotói itt! >>>

Mondain galambok tenyésztői versenyeztek Mezőfalván

 

Már második alkalommal láthattuk a nem mindennapi kiállítást. 2021. október 15-17-ig a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermi területének felét igazán különleges állatok ketrecei foglalták el. A V-302 Sárbogárdi Galambtenyésztő Egyesület és a Mondain Tenyésztők Baráti Körének közös fiatal galambkiállításán jártunk.

Oláh László fő támogató és Zsákovics István fő szervező

 

- Nagyon reméljük, hogy hagyományt teremtünk ezzel a rendezvénnyel községünkben – olvasható a kiállítás díjátadójára szerkesztett füzetben, az egyik fő szervező Zsákovics István MTBK elnök köszöntőjében. A tenyésztési közösségünk egy nemrég alakult szervezet. Neve a Mondain Tenyésztők Baráti Köre, mely céljául tűzte ki a minél magasabb színvonalon tenyésztett és kiállított galambok gondozását. Egyelőre 30 fős tagsággal rendelkezik a társaság. A lelkes kis csapat minden tagja elhivatott galambász, amit remélhetőleg a látogatók is érzékelnek a ketrecben bemutatott galambok szépsége nyomán – áll a nyomtatott kiadvány hasábjain. A kiállítás első napján kérdeztük magát a fő szervezőt, mit is kell tudni erről a fajtáról, kialakulásáról, a galambok életéről?

- A Mondain galamb francia eredetű és a világ legnagyobb testű galambja. Ezen a rendezvényen gyakorlatilag egy fajta lesz megtekinthető, ez a pedig a Mondain. Az 1800-as évek végén, az 1900-as elején kezdődött a tenyésztési munka. Önálló fajtaként csak 1934-ben Párizsban, a világkiállítás alkalmával lett elfogadtatva. Többféle színben tenyésztik és a fajtát folyamatosan nemesítik. Nem véletlen, hogy a Mondain galamb ma már a világ legelterjedtebb fajtája. Európában Magyarország az első számú tenyésztője, így az eltelt idő alatt a franciáktól átvettük a tenyésztői domináns szerepet. Hazánkban már rendeztünk Európa-kiállítást. Minden évben van fajta club kiállítás és egyéb egyesületi bemutatók. Sajnos a fajtát tömörítő club korábban kettévált. Ebből egy része maradt a clubnál, a másik fele pedig a most kiállítókhoz a Mondain Tenyésztők Baráti Köréhez csatlakozott. A fajta clubban a konzervatívabb vonalat kedvelők, míg a mienkbe a kísérletezőbb, aktívabb tevékenységet folytatók látnak jobb lehetőséget a tenyésztéshez. A mostani kiállítás az utóbbiak bemutatkozási lehetősége, ami így, ebben a formációban az első. Tehát nem csak a galambok alakulnak át a tenyésztés során, hanem az egyesületek is, ami nem baj, hiszen ekképpen is színesedik a „paletta”.

  

További képek itt! >>>

 

- Mi alapján dől el, melyik madár lesz díjnyertes?

- A fajtaleírás szerint ennek egy nagy, robusztus, de elegáns galambnak kell lennie. A legjobbak kecses nyakkal, nagyon pici fejjel rendelkeznek. A laikus számára ez olyan nagy, mint egy focilabda. Ilyen kereknek is kell lennie. Minél gömbszerűbb, annál szebb. Érdekesség, hogy a kutyák után a galambok a második legnagyobb számú fajtajelleggel bíró faj. Általában három csoportra osztjuk őket, röp-, haszon- és díszgalambokra. Utóbbiakat láthatjuk a rendezvényünkön. Kétféle bírálat szerint értékelhetőek. Az amerikai show és az európai rendszerű „pontos” értékeléssel. Az értékelés tehát az éppen uralkodó sztenderdhez (rajzhoz) igazodik. A vezető mellett négy-öt bíráló társból áll a csapat.

                  

 

- Mit lehet kezdeni a díjnyertességgel?

- Jelenleg az ázsiai piac hatalmas felvevő erővel rendelkezik, így szinte nem lehet annyit tenyészteni, amennyi az igény, de érkeznek szerbiai vevők is, akik például az arab országokkal vannak jó kapcsolatban.

- Mit tegyen, aki kedvet kap ehhez a tevékenységhez?

- Elsőként szervezeti taggá kell váljon, hogy minden, a tenyésztéssel és értékesítéssel kapcsolatos információhoz hozzá jusson. Valamint így tud hozzájutni az egyedi gyűrűkhöz is. Természetesen minden segítséget megadunk a kezdéshez, amit egy szervezeti háló nyújtani képes – hallhattuk a kérdéseink végén Zsákovics István elnöktől.

A kiállítás második napján elért eredmények az alábbi kép tartalmazza:

Share