02 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Isten éltessen Hercegfalva - Mezőfalva!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 
Fotók az ünnepségről itt! >>>
Video a képre kattintva elindul!
 
 
Isten éltessen Hercegfalva - Mezőfalva! 
A 213 éves Hercegfgalva, Mezőfalva települést köszöntöttük
Április 9-én, kedden ünneplőbe öltözött Mezőfalva főtere. A falu alapításának 213. évfordulója alkalmából. Az ünnepi programsorozat szentmisével kezdődött, ahol Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök beszélt az elődök és a jelen korban a településen élők tiszteletéről. A folytatásban megkoszorúzták az alapítók szobrát, valamint kulturális műsor tette színessé a 2024-es József nádor napok nyitó rendezvényét.
 
 
 
 
Márok Csaba Mezőfalva polgármestere így köszöntötte az ünneplőket a Kiss Kálmán Művelődési Házban:
 
- Ma Mezőfalva 2013. születésnapját ünnepeljük.
A múlt ismerete és tisztelete egy nagyon fontos feladatunk, hiszen enélkül nincs jövőnk. Hosszú évek óta méltó módon emlékezünk meg falunk alapításáról. A ciszterek a jó földekből származó bevételek reményében 120 német és magyar családot telepítettek ide az ország több részéből. Jobbágytelkeket jelöltek ki, melyek nagysága 4000 négyzetméter volt. Meghatározták, hogy a kertben mekkora legyen a gyümölcsös, illetve a kerítést élő sövényből kellett kialakítani. Mindezt: a házépítést, az udvar, a kert kialakítását, 1 év alatt kellett elvégezni. Az 1811-es év a falu alapítása szempontjából egy jó évnek számított, azonban gazdaságilag egy komoly megpróbáltatásnak. Ekkor pénzügyi válság volt jelen az országban, melynek hatására az árak többszörösére emelkedtek. A letelepedőknek első évben nem volt még bevételük a terményekből, tartalékjaikat felélték. A gyepek felszántásából komoly, jó termést nem arattak, mivel az időjárás is nagyon mostoha volt. Az állatállományt pedig marhavész sújtotta. A felvett hiteleket sem tudták teljes egészében visszafizetni a nehézségek miatt. Ezt a helyzetet figyelmen kívül hagyva, a 3 éves adómentes év után 1814 augusztus 17-én hagyták jóvá az urbáriumot, amely 1848-ig meghatározta a kötelezettségeket és a szolgáltatásokat. A kezdeti években nem a jobb élet elérése, hanem a túlélés volt a cél.
Minden nehézség ellenére a falu erősödött, az itt élők szorgalmas munkájának köszönhetően.
1815-ben a fejlődés jeleként apátsági iskola épült, az uradalom vendégfogadót épített, a falu pedig iskolamestert(tanítót), Nótáriust(jegyzőt), és seborvost biztosított.
1830-ban az addigi egy tantermes iskolát 3 tantermesre bővítették és az idejáró gyerekek száma 1830-ban 180 főre, 1840-ben 220 főre emelkedett. A 20. század első éveiben a tankötelesek száma már 700 fő volt. Majd 1908-ban kisdedóvót építettek, melynek első óvónője Szemlér Erzsébet volt.
1901-ben azonban bekövetkezett egy újabb kihívás, a kivándorlás, mely azt jelentette, hogy 1901-től 1914-ig közel 700 ember hagyta el a települést és ment el Amerikába. Ez egy jelentős szám volt.
Majd a két világháború, szintén jelentős károkat okozott. A folyamat pedig a németek kitelepítéssel zárult.

                            

 

Mindezek után az alapításról elmondhatjuk, hogy igazán nehéz évek voltak, komoly megpróbáltatásokkal. Azonban az itt élők jelesre vizsgáztak kitartásból, hiszen nem adták fel és elindították falunkat a fejlődés útján.
Ha összevetjük azokat a nehézségeket, melyekkel napjainkban nekünk kell szembesülünk, azzal mellyel az alapítóknak kellett megküzdeni, azt mondhatjuk, hogy a mi problémáink eltörpülnek az övéikkel szemben.
Falunk teljes történelmének ismertetése lehetetlenség lenne ilyen rövid idő alatt, azt viszont bizonyára kevesebben tudják, hogy Herczegfalva 1850-1854 között járási központ volt. A hozzá tartozó települések Adony, Dunapentele, Cece, Sárosd, Sárbogárd-Tinód, Káloz, Perkáta, Rácalmás, Sárkeresztúr, Szentmiklós, Vajta és Szolgaegyháza, valamint több puszta.
Igaz ma már nem vagyunk járási székhely, azonban büszkék lehetünk elért eredményeinkre. Falunk mostanra egy csendes nyugodt település, ahol az itt lakók szeretnek élni. Egészségügyi ellátórendszerünk fejlett és jól működik. Gyermekintézményeink köre is kiteljesedett, a minőségi oktatás, nevelés biztosított. Közintézményeink állapota jónak mondható, folyamatosan évről évre javítjuk környezetünk állapotát. Civilszervezeteink hatékonyan működnek. Előttünk álló feladatok persze mindig vannak, s számos olyan terület is, mellyel foglalkozni kell. Ez így van rendjén, hiszen folyamatosan fejlődünk, szépülünk, természetesen mindig figyelembe véve az itt élő emberek igényeit.
Köszönjük meg az alapítóknak, az elődöknek, s a ma itt élőknek azt, hogy büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy ennek a településnek a lakói lehetünk. Sok felé utazhatunk már a világban, de valahogy mindig hazavágyunk, hiszen igazán, itt érezzük legjobban magunkat, otthon.
Isten éltesse Herczegfalvát- Mezőfalvát a 213. születésnapján.
 
                           
 
Kedden délután 16 órakor ünnepi szentmisével kezdődött Mezőfalva alapításnak 213. évfordulójára szervezett rendezvény. A szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök celebrálta a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban. A misén részt vett Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, Márok Csaba Mezőfalva polgármestere és Jászdózsa önkormányzatának küldöttsége. A szentmisén elhangzott, nem csak az ősök, de a jelenben a településen élők előtt is tisztelegnek. Spányi Antal beszédében kitért korunk nagy problémáira is, mint a háborúkra, a nélkülözésekre, valamint elhangzott, hogy a segítő összefogás, Istenbe vetett hit, a bennünk lévő jó azért győzni fog. A szertartás végén a püspök úr köszöntötte Horváth Istvánt a 40. életévének betöltése alkalmából, megköszönve az eddig végzett áldozatos egyházközösségi munkáját is. Az ünnepi mozzanatok ezután az alapítók szobrainak koszorúzásával folytatódtak az események. Dréta Antal zirci apát mellszobrának, majd József nádor mellszobrának talapzatára, valamint a plébánia falán elhelyezett emléktáblákra helyezték el civil szervezetek, intézmények képviselői az emlékezés és tisztelet koszorúit. Az ünnepi pillanatokat követően a Kiss Kálmán Művelődési Ház adott otthont a kulturális műsornak, ahol először Márok Csaba Mezőfalva polgármestere köszöntötte a vendégeket és a megjelenteket. Az alapítókat méltató és a település 213 éves fejlődését ismertető beszéd után a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Mezőfalvi Néptáncegyüttes és Kiss Péter harmonika művész adott fergeteges műsort.
 
                            
                   
 
Mezőfalva alapításának 213. évfordulójára rendezett programsorozat április 10-én, szerdán zenés délutánnal folytatódik, melyben Farkas Erik színművészt láthatjuk, hallhatjuk, Olasz szívvel, magyar ízzel című műsorával.
 
 
Share