23 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mezőfalva: Kagylók és csigák a rendhagyó biológia órán

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Mezőfalva: Kagylók és csigák a rendhagyó biológia órán

 

Huszonegy év után nyugdíjba vonul a gyűjtő. Még utoljára, egy rendkívüli anyaggal búcsúzott a különleges tárlat.

Egzotikus tengeri élővilággal ismerkedhettek a mezőfalvi iskola tanulói az elmúlt hétvége két tanítási napjainak szüneteiben, valamint a tanrendi biológia órákon. Farkas István magángyűjtő nem először hozta el szerzeményeit a gyerekeknek. A börzével egybekötött gyűjteménybemutatón olyan ritkaságokkal találkozhatnak testközelből a tanulók, melyeket csak tankönyvekben láthattak eddig.-

Kagylókat, csigákat, korallokat, sünöket, tengeri csillagokat gyűjtöttünk sok éven keresztül – mondta az egyik tanóra megkezdése előtt Farkas István. Kizárólag ma élő fajokat mutatunk be. Bika halat, kisebb testű cápa-állkapcsot és rengeteg tengeri mészvázas állatot is megcsodálhattak a gyerekek. A kirakott darabokat kézbe vehették, megforgathatták és egészen közelről szemügyre vehették a diákok. A szemlélődés mellé ráadásnak ismertetőt is kaptak az érdeklődők – mondta a villáminterjú során a gyűjtő. Nem véletlenül tolongtak minden szüneteben sokan az asztalok körül.

Farkas István gyerekkorában kezdte a gyűjtést. A jeges Északi-tenger kivételével a világ összes tengeréből szerzett különleges tengeri állatokat. A saját beszerzések alkalmával egészen Ázsia felső csücskéig eljutott. A gyűjtemény nagy része viszont kereskedelmi útvonalakon Ázsia távolabbi részeiről, Indonéziából, a Fülöp- szigetekről származnak.

 

 

Share