18 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kuvik mentés Mezőfalván

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Pethes Bálint és családja nagy odaadással ápolta a sérült, kiszáradás határán lévő állatot

 

Különleges összefogás és segítség egy sérült madárért

A mezőfalviak ismét példát mutattak és nem is akármilyent. Sérült, legyektől belepett, már szinte alig élő kuvikot próbáltak megmenteni. A madár még nincs túl a nehezén, de jó kezekben van a Magyar Madármentők Alapítványnál, ami a Budapesti Állatkert alapítványa. A sérült állat Pethes Bálint közreműködésével jutott el az értő kezekhez.

Szombat este a Mezőfalva Fóruma csoportban Scheidl Márton kért segítséget, hogy hová lehet fordulni ilyen esetben. Én a Turi Állatkórházat ajánlottam, mert nekik van ügyeletük, és egyben fel is ajánlottam, hogy ha kell a fuvarban segítek neki. Gyorsan telefonon fel is hívtak, hogy nem tudják hová vinni, de segítség kéne a madárkának mivel a legyek már lepték a fejét, de még bujkált a fűben. Ekkor mentem el én érte. Az állapotát látva egyből egyeztettem a MME hortobágyi ismerősökkel, hogy mit is tegyünk. Ők az interneten kerezstül segítettek, képet küldtem nekik itt. Adtak tanácsokat, a terv az volt, hogy mivel hétfőn úgy is a nemzeti parkhoz megyek, elviszem magammal a madárkórházba. Mivel szegénykét nagyon beköpték már a legyek inkább elvittem főldvárra, ugyan még nem volt dolguk ilyen jövevénnyel, a állatorvossal közösen megtisztítottuk a fején a tollazatot. Egyeztettünk róla, hogy mit tehetünk érte és haza értem vele este 11-re. Kamilla teával a szemeit szépen kitisztítottuk párommal, és fecskendővel megitattuk az MME ismerősök és az állatorvos tanácsai alapján, óvatosan mert sokkal nagyobb a kockázata a félrenyelésnek mint egy emlősnél.. Papírból csináltunk neki egy ideiglenes helyet oly modón, hogy legyek biztos ne jussanak be, csak a levegő. Reggelre az állapota ismét elég rossz volt, igaz azért az kecsegtető volt, hogy a szőkéssel azért próbálkozott az este folyamán.

                                            

 

Reggel már a gyerekek is nagy örömmel segítettek egy új szállító láda készítésében, melyre szúnyoghalós szellőzőket készítettünk, fűrészeltünk bele ágast hogy legyen mire felülni, és fűből bealmoztuk! Sajnos nem tudtuk annyira helyre hozni, hogy etetni is tudjuk, hidralizálás jó hatással volt rá, de a szegycsontja már nagyon kint volt ezért telefonon egyeztettem a Budapesti Állatkert egyik ismerős vezetőjével, hogy mit tanácsol. Többszöri telefonálás után úgy döntöttünk. hogy a legbiztosabb ha felvisszük már ma. Az igazgató ugyan megígérte, hogy megpróbáljuk vissza juttatni majd ide, ha sikeresen felépül, de mivel fokozottan védett a madárka ezért nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk. A vadállatmentő alapítvány budapesti állatkertben lévő telepén ritka vendék a kuvik, de most többen is vannak, jelenleg ennyi információnk van, de holnap majd felhívom őket, hogy sikerült-e a mentés – tájékoztatta lapunkat Pethes Bálint vasárnap késő este.

 

Bálint a hétfő napon telefon jelezte a legújabb eseményeket, miszerint a madár jelenleg mestersége etetés alatt van. Sajnos még nem tud önállóan táplálkozni és félő, hogy az ápolásnak köszönhetően hozzászokik az ember közelségéhez, gondoskodásához, így kétséges, hogy sikerül-e majd visszaintegrálni a természetes környezetébe. A mezőfalviak nagyon szeretnék, de sajnos erre nincs biztosíték. Lehet, állatkerti madár lesz, de még az mindig jobb, mint az elpusztulás. Mindenesetre a két mezőfalvi embernek, illetve Bálintnak és családjának jár a taps- nem is kicsi!

Share