16 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Ismét szép lesz a mezőfalvi katolikus templom

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Ismét szép lesz a mezőfalvi katolikus templom

Öt év után befejezéshez érkezik a külső renoválás. Eltűnnek az idő nyomai. Teljesen megújul a külső homlokzat. Még a háború nyomait is felfedezhettük az öt évvel ezelőtti kinézeten, de nem kímélte az idő vas foga sem a templom külsejét. A rendbetétel sokéves várakozás és próbálkozás után 2015-ben kezdődött. A homlokzat felújítását először csak a templom három oldalánál sikerült elvégezni, mely munkákat nem csak az anyagi lehetőségek, hanem az északi falon lévő villanyvezeték hosszadalmas áthelyezése is hátráltatott. 2020 őszére azonban már minden akadály elhárult, így befejeződhetnek a felújítási munkák és újra az eredetihez hasonló szépségében mutatkozhat az impozáns épület.

 

Újra állványokat láthatunk a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templom oldalánál. A munkálatok célja, hogy a negyedik oldalt is rendbe tegyék a szakemberek. Az épületet korábbi években már három oldaláról, a toronnyal együtt renoválták. Ezúttal a hátramaradt rész is elnyeri méltó kinézetét. Október 31-re ígérik a befejezést.

Kristofory Valter Mezőfalva katolikus plébánosa

Különleges története van a mezőfalvi katolikus templom felújításának. Talán még nem is akadt példa az építkezések során, hogy egy épület külső homlokzatát először csak három oldaláról újítsanak fel, és a majd, valamikor a távoli jövőben fejezzék be a negyediket. A mezőfalvi templom renoválása pontosan ilyen módon valósul meg. A történetről Kristofory Valter plébánost kérdeztük.

- 2015-ben kezdődött a templom külső renoválása és tart a mai napig. Bízom benne, hogy az északi oldalon végigérve a felújítás nagy állomásához érünk. Egy templom soha nincs kész – tartja a mondás, hiszen a híveknek, a templomba járóknak mindig gondosan kell kezelni, tisztán tartani kívülről, belülről egyaránt. Ebben az öt évben ez a külső felújítás alakult így. Elkezdődött az állami pályázattal, melyben először a torony ablakai lettek kicserélve. Ezután egyházmegyei támogatással, valamint a helyi közösség adományaival folytatódott a külső homlokzat megújításával. Ahogy mondottam 2015-től folyamatos munkálatokban vagyunk. Most elérkeztünk arra pontra, mikor az északi oldal is elkészülhet. Remélhetőleg mindenszentek, halottak napja idejére végeznek a munkával.

 

- Számíthatunk-e további felújításokra, akár a plébánia épülete vagy más tennivaló tekintetében?

- Mindig az aktuális helyzetünket kell figyelembe venni. Március óta az egyházközségek nagyberuházásba nem kezdhettek. Mindent az egyházmegye központja, gazdasági hivatala intéz. Ilyen értelemben az itteni munkák is a hivatal engedélyével, papírjaival történik. Természetesen az összes előírást betartva, amit a vírushelyzet igényel.

- Személy szerint örül, hogy a felújítás befejeződik?

- Mivel öt falum és három iskolám van, mint lelkész folyamatosan a lelkek felújításáért dolgozom. Ehhez kapcsolódik a tárgyi dolgok megújulása is, ami lehet épület, mint például a nagykarácsonyi iskola felújítása. Itt az eltelt másfél év alatt csodálatos, pozitív változásoknak lehetünk tanúi, de sorolhatnánk az összes települést. Tehát én mindegyiknek nagyon tudok örülni. Egy fejezet itt Mezőfalván építkezés szempontjából most lezárul, de számomra lelkipásztorként folytatódik egy másik helyen – válaszolt érdeklődésünkre Kristofory Valter Mezőfalva katolikus plébánosa.

 

Mezőfalván hamarosan ismét a régi, szép pompájában láthatjuk a katolikus templomot. Az épület iskola felőli oldalában lévő járdát az állványok és a munkálatok miatt lezárták. Áthaladás a plébánia területén lehetséges. A tereléssel a mozgáskorlátozottak, a babakocsival és a kisgyerekekkel úton lévők is biztonságosan elérhetik a faluközpontot, a boltokat és az egészségügyi szolgáltató helyeket.

A templom és a plébáni között biztonságosan közlekedhetnek a felújítás alatt a mezőfalviak

 

 

 

Share