19 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Az ünnepre rend lesz a mezőfalvi temetőben

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Az ünnepre rend lesz a mezőfalvi temetőben

Szigorítás és változás a temetőlátogatással kapcsolatban. A temetőrendeletnek megfelelően nagyobb rendet, tisztább körülményeket szeretne a temetőben az önkormányzat. Az egyházzal közös megegyezés alapján már meg is kezdték a rendrakást, melyhez az önkéntes segítők munkája óriási mértékben hozzájárult.

 

Aki a napokban kereste fel a mezőfalvi temetőt, azoknak bizonyára feltűnt, hogy a füves területhez vezető, korábban nyitott kapun már nem lehet bemenni, mivel az zárva van. További esemény, hogy kedden munkagépek zaja verte fel a temető csendjét, hogy a halottak napi megemlékezésre kipucolják a füves területen ott hagyott bontott sírtörmeléket. A temetővel kapcsolatos kérdéseinkkel kerestük Márok Csabát, Mezőfalva polgármesterét.

 

 

- Az önkormányzat az egyházzal közösen lépéseket tesz a temetőben lévő áldatlan állapotok felszámolására. Ennek egyik fontos eleme volt, hogy a temető kapuit bezártuk. Az indok: a temetőben egyesek úgy gondolták, hogy a kihelyezett kukákba a saját kommunális hulladékukat helyezhetik el. Ezzel több százezer forintos kárt okozva az önkormányzatnak. A másik elemmel kapcsolatos, hogy a temetőrendeletünk biztosítja a mozgáskorlátozottak temetőbe bejutását is, amihez a gondnokot kell keresni és ő segíteni fog. Természetesen a halottak napi hétvégén és az azt megelőző hétvégén is nyitva lesz a kapu, hiszen nagyon sokan használják parkolónak a temető füves részét. Továbbá fontos megjegyezni még, hogy a temetőből nem kerültek elszállításra a szétszedett sírok darabjai, törmelékei. Ezt is tartalmazza a temetőrendelet, hogy aki sírt szétszed, annak kötelessége elszállítani. Miért nem történt ez meg sok éven keresztül, ez már nehezen kideríthető. Az ott hagyott törmelékek, sírdarabok viszont nagy rendetlenséget mutattak.

Pethes Bálint mezőfalvi képviselő ezúttal is géppel, munkával segített

 

A gazdaság is adott embert és gépet

 

Simon Zsolt vállalkozó felajánlotta, hogy ha megoldjuk az odaszállítást, akkor ledarálja a törmeléket, darabokat.Ezt a munkát a helyszínen a temetőben kegyeleti okok miatt nem akarta elvégezni. Többen csatlakoztak önkéntes munkával, géppel, amit ezúton is köszönök - hangsúlyozta Márok Csaba polgármester. Így a mindenszentek napjára rend lesz ezen a területen. Hozzá kell tenni még, hogy az önkormányzat a közmunkásokkal folyamatosan végzi a temető tisztítását, ahogy a korábbi időkben is. Ezzel is elősegítve, hogy az ünnepre a temető méltó állapotban legyen - zárta a helyzet ismertetését Márok Csaba.

A temetői rendrakás óriási dolog anyagilag és munka szempontjából is!  Köszönet érte legfőképpen a SIZSO kft -nek, Pethes Bálintnak, a gazdaságnak és még sok önkéntes embernek!

Közel 60 köbméter bontott és otthagyott sírkövet és egyébb törmeléket szállítottak el

 

 

 

 

Share