30 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Dunaújváros PASE-Ráckeresztúr ÖF. 1:1, félidő 1:0

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek az utlsó nagypályás mérkőzés vezetéséről itt! >>>

Dunaújváros – Pálhalma: Búcsú a nagypályától

Futó János bíró utolsó nagypályás mérkőzésén a találkozó végét jelentő sípszó egyben az elmúlt 25 év munkásságára is pontot tett.

„Szögre akasztotta a csizmát” – szokták mondani az aktív tevékenységet befejező táncosra. Átvitt értelemben ebben az esetben is élhet a hasonlat, csak most a csizma helyett a bírói síp került a képzeletbeli szögre. Futó János – a sokak által ismert dunaújvárosi játékvezető – utoljára sípolt nagypályán. A búcsúmérkőzésen (DPASE- Ráckeresztúr öreg fiúk) sportszerű ellenfeleket kellett dirigálnia. A találkozó lefújásakor 25 éves nagypályás játékvezetői pályafutás ért véget. Az elmúlt negyed évszázadról kérdeztük:

- Dunaföldváron kezdődött a focival való ismerkedésem. Serdülő, ifjúsági és felnőtt csapatnak is a tagja voltam. A földvári foci szünetelése alatt váltottam a Dunaújvárosi Építők II-be. 33 éves kor elérésével a városi kispályás bajnokságban, majd az öreg fiúkban futballoztam. A bíráskodásra két, már aktív játékvezető munkatárs beszélt rá. A rácalmási Tóth Laci nagyon kapacitált, hogy remek közösség van, ott a helyem! Természetesen az is számított, hogy a foci környékén maradhattam. Útravalóul Kincses Tibor pedig azt tanította: Minden mérkőzést úgy kell kezelni, mintha a két csapat VB döntőt játszana. Nincs is annál felemelőbb érzés egy játékvezető számára, amikor a két csapat megelégedve, jó hangulatban jön le a pályáról! Ilyenkor néha egy-egy köszönjük is elhangzik, ami értelmet ad a munkánknak.

- Milyen érzés volt az utolsó mérkőzést fújni?

- Átszaladt az ember emlékezetén az egész pályafutása, mind a 25 év. Egyelőre még furcsa rágondolni, hogy nagypályán már nem vezetek. Az utolsó mérkőzésekre magam választottam az asszisztenseimet. Nagy Lászlóval együtt vizsgáztam. Géringer Zolival pedig együtt futballoztam és nagyon sokat vezettem mérkőzéseket.

- Tervek?

- A hátralévő időben sem szeretnék elszakadni a labdarúgástól. A kispályás bizottság vezetőjeként, valamint a városi kispályás mérkőzéseken játékvezetői szerepben találkozhatnak velem az ismerősök és a szurkolók. A fizikai kondíciót sem szeretném elveszíteni. Vasárnaponként futással és teremfocival pótolom a hiányzó mozgást.

- Legemlékezetesebb pillanatok?

- Jóleső érzés, amikor a játékosok bármerre jártam, mindig megismertek, üdvözöltek. Sok ismerőst és jó barátot szereztem. Nem utolsó sorban a mérkőzés végi gratulációk elmaradhatatlan részét képezik a sikerélménynek. Nagyon jó volt! Legemlékezetesebb találkozóként az Adony-Sárbogárd összecsapásra emlékszem. Ekkor kezdtek igazán beszivárogni a légiósok. Érdekes módon volt Sárbogárdon arra pénz, hogy szerb kapus és Híres Gábor volt válogatott játékos, valamint két videotonos is erősítse a csapatot. Adonyból pedig elég jól összeszedték a környékbeli élen lévő focistákat. Közel 8-900 néző szurkolt a pálya szélén. Rendkívül hangulatos mérkőzés volt. 2:0-ra vezetett Sárbogárd. A házigazdák a meccs végére kiegyenlítettek.

- Ünnepség?

- Most megvárjuk a fiúkat, hogy befussanak a mérkőzésekről ide az öltözőbe. Pogácsa, üdítő mellett elevenítjük fel az emlékeket. Este otthon vár a család a csirkéből készült kedvenc ételemmel, de természetesen a torta sem marad el.

 

A riport végére már csak egyetlen dolog kívánkozik: Jó egészséget kívánunk!

Horváth László

 

Futó János pályafutásának fontosabb dátumai: 1990. márciusában vizsgázott és ekkor szerezte meg a működési engedélyt Megye III. osztályra. 1991. augusztusában szintet lépett Megye II-be. 1992. augusztustól már a Megye I. osztály mérkőzéseit vezette. A legaktívabb korszaknak az 50 éves korhatár átlépése vetett véget 2004-ben. A Megye II-be való visszatérés 9 évet jelentett. 2013-ban újabb korhatár átlépéssel csak Megye III. osztályt dirigálhatott. 2014-ben a 60. életév elérésével végleg búcsút kellett inteni a nagypályás játékvezetésnek.


 

Fotók a mérkőzésről itt! >>>

Share